woensdag 10 april 2013

Keverkriebels / Stefan HalewijnVeel mensen vinden kevers vies of griezelig. Maar als je goed kijkt, zul je versteld staan van hun bizarre uiterlijk en gedrag. Het jeugdboek Keverkriebels helpt daarbij een handje. De prachtige foto's en verrassende informatie geven je een geheel andere kijk op kevers. Een heerlijk boek voor jong en oud!


Als kevers zo groot waren als mensen, dan zou je eens wat zien. Een neushoornkever die een treinstel optilt, een zandloopkever die zo hard gaat als een racewagen. Maar zo groot zijn ze niet, en daardoor ziet bijna niemand ze. Dat is jammer en het is eigenlijk ook wel raar, want een kwart van alle diersoorten op de wereld is kever. Alleen al in Nederland komen meer dan 4000 soorten voor. Sommige, zoals lieveheersbeestjes, zijn alom geliefd. Andere, zoals het vliegend hert, wekken verbazing vanwege hun bizarre vorm. Maar de meeste kevers blijven onopgemerkt of staan bekend als 'vies' of 'griezelig'.


Maar wie goed kijkt, zal moeten toegeven dat deze insecten mooi en ook nog eens erg interessant zijn. Ze hebben bijvoorbeeld bijzondere aanpassingen of vertonen fascinerend gedrag. Bovendien zijn ze bijna overal te vinden, voor wie er oog voor heeft. Keverkriebels, een jeugdboek met schitterende foto's en een fraaie opmaak, brengt de wereld van de kevers op een unieke manier in beeld. De heldere en enthousiaste tekst van auteur Geert-Jan Roebers wekt onherroepelijk waardering op voor kevers, en biedt een schat aan boeiende weetjes.


Keverkriebels geeft algemene informatie over bijvoorbeeld bouw, leefwijze en gedrag van kevers, maar vertelt ook over kevers in de cultuur en hoe je kevers kunt vinden, herkennen en bestuderen. Een aantal algemene of opvallende keversoorten krijgt speciale aandacht. Na het lezen van Keverkriebels zul je merken dat je al snel een paar bekende tegenkomt. Dan volgen er vanzelf meer en voor je het weet heb je ze te pakken: de keverkriebels.

Leeftijd vanaf 10 jaar