zondag 2 september 2012

Mijn pony Sophie, mijn pony / Yvonne Kroonenberg


Welk meisje droomt er nou niet van een eigen pony waar je alles mee kunt doen? Dit verhaal laat heel goed de donkere keerzijde zien van zo’n grote verantwoordelijkheid; het hebben van een eigen pony. De dagelijkse noodzakelijke beweging en natuurlijk de verzorging van de pony.
Het verhaal zelf heeft iets weg van een soort dagboek waarbij alles chronologisch wordt verteld door een jong meisje, waarvan de ouders een totaal ander eigen leven leiden en zich niet meer kunnen inleven in dochter Sophie.
Omdat ze net zijn verhuisd en ze nog geen vrienden heeft gemaakt op de nieuwe school is haar grote eenzaam een leidraad in het boek. Dit wordt nog eens extra onderstreept omdat de relatie met haar eigen pony helemaal niet goed is, terwijl dit wel zo lijkt te zijn met het stalmeisje Senna.
Het hebben van rijke ouders lijkt heel erg leuk totdat je het personage Sophie leert kennen en ontdekt dat er eigenlijk niks aan is. De verplichtte etiquette die thuishoren in de rijkere kringen komen goed naar voren in het verhaal. Voor kinderen is er niets zo saai dan allerlei volwassen regeltjes.
Het enige voordeel dat Sophie voor zichzelf heeft, is haar eigen pony Sundance. Maar hun gezamenlijke band is helemaal niet zo geweldig. Zal dit ooit nog goed kunnen komen?

Leeftijd 10 jaar