woensdag 6 juni 2012

Tanja het nijlpaard van Artis / Nienke Denekamp'Bedankt Tanja, voor de mooie tijd die ik met je heb gehad', aldus een vierjarige na het overlijden van Tanja, het nijlpaard van Artis. Toen Tanja in 2009 stierf was ze 49 jaar en was ze het oudste nijlpaard in Nederland. Tanja woonde haar hele leven in Artis en ze zag dus generaties kinderen opgroeien, die na een tijdje met hun eigen kinderen op bezoek kwamen. Ze had toen zoveel vrienden gemaakt dat er na haar dood honderden brieven, kaarten en tekeningen kwamen.

Voor de mensen die haar nog steeds missen is er goed nieuws. Er komt een boek. Wist jij dat er voor Tanja nog meer dan twintig andere nijlpaarden in Artis hebben gewoond. En dat er in Nederland ooit wilde nijlpaarden leefden? En dat de nijlpaarden de gevaarlijkste dieren ter wereld zijn? Het beste nieuws is dat Tanja terugkeert naar Artis, maar dan in opgezette vorm. Tanja in Artis forever!

Nienke Denekamp schrijft in Het Parool de wekelijkse column `Thuiseten', daarnaast heeft ze al meerdere Gouden Boekjes op haar naam staan. Voor `Tanja, het nijlpaard van Artis' heeft ze tientallen interviews afgenomen met verzorgers van Tanja, de dierenarts van Artis en de fans van Tanja. Al deze verhalen leveren een kleurrijk beeld van de populairste dierentuin van Nederland en de opmerkelijke Tanja in het bijzonder.

Leeftijd 0 - 6 jaar